luni | 29 aprilie, 2024 |
Starea pietei: DESCHISA

Stiri Piata


S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. - TGN

Semnare declaratie ceremoniala-incheiere contracte transport gaze din M.Neagra

Data Publicare: 16.03.2023 15:48:01

Cod IRIS: 426EC

Semnarea de catre SNTGN Transgaz SA, OMV-Petrom SA si SNGN Romgaz SA a Declaratiei ceremoniale privind incheierea contractelor de transport al gazelor naturale incheiate in urma procedurii de rezervare de capacitate pentru punctul de  intrare/iesire in/din SNT-Tuzla – al gazelor naturale din Marea Neagra


 

Azi, 16 martie 2023, la sediul Guvernului Romaniei, in prezenta domnului Nicolae-Ionel Ciuca, Prim-Ministrul Romaniei, SNTGN TRANSGAZ SA, in calitate de operator national de transport si sistem al gazelor naturale, OMV PETROM SA si SNGN ROMGAZ SA au semnat Declaratia ceremoniala privind incheierea contractelor de transport al gazelor naturale incheiate in urma procedurii de rezervare de capacitate pentru punctul de intrare/iesire in/din SNT-Tuzla – al gazelor naturale din Marea Neagra.

Din partea SNTGN TRANSGAZ SA, Declaratia ceremoniala a fost semnata de domnul Ion Sterian, Director General, din partea OMV PETROM SA de doamna Christine Verchere - Director General Executiv si Presedinte al Directoratului iar din partea SNGN ROMGAZ SA de domnul Razvan Popescu, Director General.

La  acest eveniment au fost de asemenea prezenti, domnul Marian Neacsu, Secretar General al Guvernului, domnul Alfred Stern-CEO-al grupului austriac OMV si alti oficiali guvernamentali.

Crearea unei infrastructuri de transport care sa faca legatura intre gazele naturale disponibile la tarmul Marii Negre si coridorul BRUA, reprezinta un proiect de importanta deosebita pentru Romania in ceea ce priveste securitatea energetica, iar semnarea  acestor contracte reprezinta conditia principala pentru dezvoltarea acestei infrastructuri.

Cu o valoare estimata in prezent la aproximativ 478 milioane euro (cu TVA), proiectul consta in construirea unei conducte de transport gaze naturale Tuzla– Podisor, in lungime de 308,3 km, care va face legatura intre resursele de gaze naturale disponibile la tarmul Marii Negre si coridorul BRUA, astfel asigurandu-se posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectarile existente. Aceasta conducta se va interconecta cu actuala conducta internationala de transport gaze naturale T1. Conducta este telescopica, formata din doua tronsoane: tronsonul I, Tarmul Marii Negre–Amzacea, in lungime de 32,4 km, cu o capacitate tehnica de 12 mld. mc/an si tronsonul II, Amzacea–Podisor, in lungime de 275,9 km, cu o capacitate tehnica de 9 mld. mc/an.

Proiectul ”Conducta de transport gaze naturale Marea Neagra-Podisor” este cuprins in Planul de dezvoltare al Transgaz pe urmatorii 10 ani, este inclus pe lista de proiecte de interes comun ale UE si a fost depus pentru finantare prin Fondul de Modernizare.

Operatorul tehnic si de sistem, SNTGN Transgaz SA, s-a pregatit din timp pentru acest proiect si a semnat contractul de executie, lucrarile urmand a fi demarate dupa luarea deciziei finale de investitie de catre concesionarii de perimetre off-shore din Marea Neagra, anuntata pentru jumatatea acestui an.

Transgaz a derulat si finalizat cu succes procesul de capacitate incrementala pentru punctul de intrare/iesire in/din SNT, ce urmeaza a fi creat in zona localitatii Tuzla, acolo unde gazele din Marea Neagra vor ajunge la tarm, alocand o capacitate de 1.323.920.520 MWh pentru perioada 01.05.2026-01.10.2042, iar cele doua companii, OMV Petrom SA si Romgaz SA  au ofertat cereri angajante de capacitate incrementala. Valoarea cumulata a angajamentelor solicitantilor desemnati castigatori este de 2,82 miliarde lei.

OMV Petrom si Romgaz, parteneri in proiectul Neptun Deep, si-au exprimat dorinta de a rezerva capacitate de transport al gazelor naturale extrase din Marea Neagra in cadrul etapei angajante a procesului de capacitate incrementala pentru punctul de intrare/iesire in/din SNT, derulata de Transgaz si au constituit o garantie bancara de 88 milioane euro ( cate 44 milioane euro fiecare) pentru a-si rezerva capacitate pe conducta de transport gaze naturale pe care o va construi Transgaz in zona Tuzla.

Proiectul gazoductului Tuzla-Podisor este un proiect de dezvoltare nationala cu multiple beneficii pentru Romania, printre care:  intarirea capacitatii de transport a SNT prin crearea unei portiuni importante din viitorul sistem de transport gaze naturale; oferirea unei solutii pentru transportul prin SNT a gazelor naturale ce urmeaza a fi exploatate din Marea Neagra; cresterea securitatii in aprovizionare cu gaze naturale a Romaniei si Europei; diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale.

Domnul Ion Sterian, Director General al SNTGN Transgaz SA, a declarat: “ Vreau sa subliniez faptul ca ne aflam, pentru a patra oara in tot atatia ani in fata unui moment istoric pentru securitatea energetica regionala si pentru cea a Romaniei. Dupa finalizarea cu succes a gazoductului BRUA-faza 1, dupa finalizarea cu succes a gazoductului Ungheni-Chisinau, dupa finalizarea lucrarilor care permit transportul international al gazelor naturale in regim de reverse-flow la toate punctele de interconectare si dupa inceperea exploatarii gazelor de la Marea Neagra din perimetrele de mica adancime, acum suntem la linia de start a gazoductului Tuzla-Podisor, gazoduct care va permite ca, gazele naturale exploatate de catre OMV Petrom si Romgaz din Marea Neagra, sa ajunga in Sistemul National de Transport si, implicit, in fiecare localitate din Romania care are acces la reteaua de gaze naturale. Transgaz este pregatita sa construiasca acest gazoduct in aceleasi conditii de siguranta, eficienta si performanta, pe care le indeplineste de fiecare data, cu fiecare investitie. Suntem pregatiti ca incepand cu data de 27 martie 2023 sa predam amplasamentul catre castigatorul licitatiei pentru executia lucrarilor de constructie a gazoductului, care va dura pana la 20-25 aprilie 2023, in  functie de conditiile meterorologice, sa ne derulam misiunea in ceea ce priveste asigurarea independentei energetice a Romaniei si ne vom achita de obligatiile asumate in fata autoritatilor statului roman, precum si de obligatiile asumate la nivel international cu profesionalism si devotament. Transgaz are in plan investitii ambitioase, tocmai pentru a putea sa ne indeplinim obiectivele pe care le-am enumerat.

Suntem conectati si suntem atenti la toate oportunitatile de finantare nerambursabila pentru a nu creste tarifele de transport al gazelor naturale, care implicit se regasesc in pretul final al gazelor, pentru ca aceste investitii sa aiba cel mai potrivit mix de finantare posibil. Pentru aceasta investitie strategica, Transgaz a depus o aplicatie de finantare din Fondul de Modernizare. Astfel, demonstram ca niciun instrument de finantare nerambursabila nu ramane nevalorificat, fiind atenti cu capitalurile proprii ale companiei. Asteptam cu interes anuntul privind luarea deciziei finale de investitii de catre concesionarii perimetrelor off-shore din Marea Neagra pentru a putea semna ordinul de incepere a lucrarilor la gazoductul Tuzla-Podisor.”

 

SERVICIUL COMUNICARE

e-mail: comunicare@transgaz.ro

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.