marți | 21 mai, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


BANCA TRANSILVANIA S.A. - TLV

Emisiune international de obligatiuni BT eligibile MREL

Data Publicare: 07.12.2023 18:02:22

Cod IRIS: 03225

 

Comunicat de presa, 7 decembrie 2023

 

Banca Transilvania a atras alte 500 de milioane de euro de la investitori, la prima emisiune ESG

BT, la prima evaluare Moody’s. Rating-urile Moody’s si Fitch pentru banca

 

Banca Transilvania a vandut in 29 noiembrie obligatiuni de 500 de milioane de euro, investitorii plasand ordine de peste 1.650 de milioane de euro. 90% din totalul emisiunii a fost subscrisa de investitori internationali din 21 de tari. Au subscris oferta 108 de investitori - fonduri de investitii, institutii financiare, fonduri de pensii, banci comerciale si centrale, precum si companii de asigurare si companii comerciale.

Emisiunea a fost suprasubscrisa in doar cateva ore, ceea ce a permis scaderea dobanzii de la 7,75%, la inceputul operatiunii de plasare de ordine, la 7,25%, la final. Este prima emisiune de obligatiuni cu o eticheta de tip ESG, cu o componenta de social (minim 50%) si o componenta verde, si este listata la Bursa din Dublin. Obligatiunile sunt de tip MREL, contribuind, conform standardelor europene, la asigurarea unui nivel optim de fonduri eligibile MREL, distincte de depozitele clientilor, care sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.

Vanzarea obligatiunilor a fost coordonata de aranjorii JP Morgan SE, Citigroup Global Markets Europe AG, ING Bank N.V (care a fost si consultant unic pentru sustenabilitate), iar BT Capital Partners a fost co-manager. Consultantii juridici au fost Filip&Company, Freshfields Bruckhaus Deringer LLP, Clifford Chance Badea si Clifford Chance LLP. Deloitte Audit SRL a avut rolul de auditor financiar, iar KPMG Tax SRL a fost consultantul fiscal.

Emisiunile de obligatiuni BT din 2023:

 

Banca Transilvania, dubla evaluare, din partea a doua dintre cele mai importante agentii internationale de rating, Moody’s si Fitch. Banca este la prima evaluare Moody’s

Banca Transilvania a primit, la finalul lunii noiembrie a.c., rating de credit investment grade din partea Moody’s, care apreciaza la BT capitalul robust, rentabilitatea puternica si rezilienta, precum si lichiditatea semnificativa. Perspectiva stabila a rating-urilor pe termen lung ale BT reflecta asteptarile Moody’s, conform carora performanta financiara, in special capitalul si profitabilitatea, vor ramane solide, in ciuda unui context macroeconomic mai putin favorabil si in cazul in care structura pasivelor nu se schimba semnificativ pentru a indeplini cerintele MREL.

Rating-urile Moody’s pentru BT:

  • Baa2/P-2 pentru depozite pe termen lung si scurt;
  • Baa3/P-3 pentru emitenti pe termen lung si scurt;
  • Perspectiva stabila privind rating-urile pe termen lung;
  • Rating-uri de risc de contraparte (CRR) pe termen lung si scurt Baa1/P-2;
  • Evaluare de credit de baza (BCA) ba1 si un BCA ajustat;
  • Evaluari ale riscului de contraparte (CR) Baa2(cr)/P-2(cr).

De asemenea, Fitch Ratings a confirmat, in 5 decembrie a.c., la "BB plus" ratingul Bancii Transilvania pentru datoriile pe termen lung (IDR), cu perspectiva stabila. Rating-urile BT reflecta rezervele robuste de capital, sustinute de generarea interna continua de capital si profilul de finantare stabil.

Banca Transilvania este cea mai mare banca din Romania, in functie de active. Actiunile (simbol TLV) au atins un maxim istoric in acest an pe Bursa de Valori Bucuresti, capitalizarea ajungand la 18,5 miliarde de lei.

Banca Transilvania | Relatii Publice & Comunicare

 

Contact investitori: investorrelations@btrl.ro; Contact presa: comunicare@btrl.ro

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.