vineri | 26 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


BANCA TRANSILVANIA S.A. - TLV

Raport semestrial S1 2022

Data Publicare: 26.08.2022 7:43:31

Cod IRIS: A2854

Comunicat de presa, 26 august 2022

 

Rezultatele financiare BT la 30 iunie 2022

Banca Transilvania continua finantarea economiei,

in paralel cu oferirea de randamente bune clientilor cu economii           

                                  

 

„Am continuat in primul semestru finantarea economiei si a statului, in conditiile in care oferim randamente bune pentru economiile pastrate la BT. Am ajuns la noi recorduri ale tranzactiilor atat in ceea ce priveste platile cu cardurile, cat si operatiunile companiilor, pe fondul cresterii activitatii bancii. Crestem pe toate segmentele de piata, in conditii de profitabilitate si oferim clientilor dobanzi competitive, in timp ce avem cea mai buna dinamica in atragerea de noi clienti. In ciuda conditiilor provocatoare prin care trece economia, ne uitam cu incredere la perioada urmatoare. Avem apetit pentru finantare si cresterea activitatii BT”, declara Оmer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

 

 

Rezultatele financiare la 30 iunie 2022

Activele Grupului Financiar Banca Transilvania au crescut peste media pietei, pana la 140,1 miliarde lei (+5,76% fata de 31 decembrie 2021), iar creditele au crescut pana la 64,9 miliarde lei (+15,58% fata de 31 decembrie 2021). Profitul net consolidat al Grupului BT este de 1.046,5 milioane lei, din care cel al bancii este de 907 milioane lei. Subsidiarele si participatiile de capital au contribuit cu peste 139,5 milioane lei la profitabilitatea Grupului BT.

  • Primul semestru a adus, de asemenea, o crestere cu 1.600 de clienti noi si aproape 800 de credite, pe zi. BT a atras in prima jumatate a anului peste 285.000 de clienti, ajungand la 3,75 de milioane.
  • Depozitele clientilor au ajuns la 110,9 miliarde lei, din care 72,8 miliarde lei sunt economiile persoanelor fizice, iar 38,1 miliarde lei ale persoanelor juridice.
  • Veniturile operationale ale Grupului BT au crescut cu 17,6%, pana la 2,8 miliarde lei.
  • Costul aferent contributiei Grupului BT la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare a crescut cu 71%, la 151 de milioane lei, impactand negativ rezultatul semestrului.
  • In perioada ianuarie–iunie a.c. Banca Transilvania a acordat aproape 140.000 de credite persoanelor fizice si companiilor, in valoare de 14,17 miliarde lei.
  • In 2022, BT a fost cel mai mare partener in programele guvernamentale IMM Invest si AGRO IMM Invest, dar si in alte scheme de garantare pentru IMM-uri lansate in 2022 (RURAL INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT), cu o valoare totala finantata de peste 2,8 miliarde lei.
  • Banca Transilvania a ajuns la 2,5 milioane de carduri unice in wallet-urile BT Pay, Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay si Garmin Pay, iar numarul platilor cu telefonul s-a dublat in semestrul intai din acest an fata de aceeasi perioada din 2021, ajungand la 53 milioane. In total, 82% din clientii bancii sunt clienti unici digitalizati, un indicator pe care BT il urmareste atent.

Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 180%. In prima jumatate a acestui an, soldul provizioanelor a crescut cu 7,4% si a ajuns la 3,88 miliarde lei, comparativ cu soldul de la finalul anului 2021, cand a fost de 3,614 miliarde lei. Costul riscului pe perioada primului semestru din 2022 a fost de 0,3%. Eficienta operationala a bancii este de 51,9%. Solvabilitatea bancii este de 20,61% (fara profitul primelor sase luni din acest an), respectiv de 22,39% (cu profitul inclus). Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 2,55%, la 30 iunie 2022.

 

Grupul Financiar Banca Transilvania: un pas spre consolidare si cresterea expertizei

Prima parte a anului a insemnat, de asemenea, consolidarea Grupului BT. Banca Transilvania a inceput construirea primei banci 100% digitale din Romania in jurul Idea::Bank, parte a Grupului BT, achizitionata in acest an. Referitor la BT Leasing, valoarea totala cumulata a contractelor noi a crescut cu 47% fata de perioada similara a anului trecut. Cifrele arata, de asemenea, cresterea preferintei pentru autoturismele hibrid si full electric, reprezentand 37% din totalul masinilor finantate in prima jumatate a anului de compania de leasing a Grupului BT. Integrarea Tiriac Leasing si Idea::Leasing in BT Leasing a intrat in linie dreapta. La BT Mic, pentru peste 70% din finantari, compania de microfinantare este primul creditor, iar 17% din finantari au mers catre start-up-uri.

 

Recent, in iulie a.c., BT Asset Management a devenit cel mai mare administrator de fonduri mutuale din Romania, cu active nete de 4,5 miliarde lei administrate si o cota de piata de aproape 23%.

 

 

Banca Transilvania | Comunicare & Relatii Publice

 

 Raportul despre semestrul I 2022, intocmit in conformitate cu prevederile art. 67 din Legea nr. 24 din 2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, este disponibil pe site-ul BT, sectiunea Relatii investitori, incepand cu 26 august a.c., ora 9.00. Situatiile financiare la 30.06.2022 nu sunt auditate sau revizuite, cele la 30.06.2021 sunt revizuite, iar cele aferente 31.12.2021 sunt auditate.

 

Despre Banca Transilvania:

Banca Transilvania este cea mai mare banca din Romania si din Europa de Sud-Est, precum si principalul finantator al economiei romanesti, acoperind toate segmentele de clienti si linii de business in sectorul financiar. Cu o poveste inceputa in urma cu aproape 30 de ani, are peste 19% cota de piata, 3,7 milioane de clienti, peste 9.200 de angajati, solutii de online banking si 500 de sedii in 180 de localitati. Este cel mai puternic brand bancar romanesc, cu un rating de AAA+, conform Brand Finance Banking (2022). Dincolo de banking, BT doreste sa aiba impact pozitiv in Romania, atat pentru oameni, cat si pentru business si mediu.

# # #

Contact investitori: investor.relations@btrl.ro

Contact presa: comunicare@btrl.ro

 

 

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.