luni | 20 mai, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


TERAPLAST SA - TRP

TeraPlast SA primeste cca. 5,5 milioane lei prin PNRR

Data Publicare: 28.08.2023 18:00:14

Cod IRIS: 59359

28 august 2023

COMUNICAT DE PRESA

 

TeraPlast SA primeste cca.  5,5 milioane lei prin PNRR pentru o  centrala fotovoltaica noua

 

·         TeraPlast a depus o Oferta la Ministerul Energiei in cadrul primei proceduri de ofertare concurentiale din „PNRR/2022/C6/M ENERGIE/I1./Lansarea unei proceduri de ofertare pentru proiecte de productie de energie din surse regenerabile (energie eoliana si solara), apel competitiv”, pentru un proiect in valoare de cca. 22,6 milioane lei; Oferta a fost aprobata, iar contractul de finantare a fost semnat.

·         Centrala va avea o putere de cca. 4,56 MWp.

·         Noua facilitate va permite reducerea gazelor cu efect de sera cu 3.238 tone CO2e (echivalent) anual la nivel de Grup.

 

TeraPlast SA a semnat contractul de finantare pentru un sprijin financiar de cca. 5,5 milioane lei prin Planul National de Redresare si Rezilienta („PNRR: Fonduri pentru Romania moderna si reformata”) pentru dezvoltarea unei centrale fotovoltaice noi in cadrul Parcului Industrial din Saratel. Finantarea nerambursabila, aprobata conform solicitarii, va acoperi circa un sfert din investitia totala a companiei in acest proiect, al carui buget ajunge la 22.565.775,35 lei.

Noua centrala fotovoltaica este proiectata la o putere de cca. 4,56 MWp, respectiv o putere produsa (din invertoare) de cca. 3,81 MW si face parte din strategia de dezvoltare durabila a TeraPlast, care include si cresterea independentei energetice din surse regenerabile.

Primul pas in inceperea proiectului, in urma semnarii contractului de finantare, este publicarea unei proceduri competitive pentru atribuirea unui singur contract de furnizare pentru realizarea obiectivului proiectului. Obiectivul general unic al proiectului este „instalarea unei capacitati noi de producere a energiei din surse regenerabile de energie solara in scopul autoconsumului, cu instalatie de stocare integrata, in Regiunea de dezvoltare Nord-Vest a Romaniei, judetul Bistrita-Nasaud, in sat Saratel, Comuna Sieu-Magherus"; iar obiectivul specific al proiectului este instalarea unei capacitati noi de cca 3.81 MW (puterea totala instalata a panourilor va fi de 4.561,90 kWp, iar puterea totala instalata a invertoarelor va fi de 3.806,00 kW) de producere a energiei din surse regenerabile de energie solara in scopul autoconsumului, cu instalatie integrata de stocare de capacitate de 920 kW (asigurand o capacitate de stocare a energiei electrice produse la puterea nominala a centralei (3806 kW) de circa 14,5 minute), in Regiunea de dezvoltare Nord-Vest a Romaniei, judetul Bistrita-Nasaud, in sat Saratel, Comuna Sieu-Magherus.

In acest sens, TeraPlast va publica un anunt insotit de Caietul de sarcini aferent, pe pagina web https://proiecte.pnrr.gov.ro, sectiunea Transparenta, unde vor fi prezentate urmatoarele informatii: informatii generale privind TRP, tip procedura, criteriu atribuire, tipul contractului, valoarea estimata, data si modul de depunere a ofertelor, Caiet sarcini.

 

“Proiectul pentru realizarea capacitatii fotovoltaice este garantul dezvoltarii durabile a afacerilor TeraPlast. Viitoarea centrala va contribui la reducerea gazelor cu efect de sera, respectiv la scaderea anuala estimata a gazelor cu efect de sera cu 3.238 tone CO2e (CO2 echivalent). Prin specificul activitatii noastre avem un consum apreciabil de energie electrica, iar asigurarea unei parti substantiale din surse regenerabile dezvoltate intern ne ajuta in efortul nostru sustinut de decarbonizare si aplicare a unor solutii durabile, prietenoase cu mediul inconjurator. In acelasi timp, astfel de capacitati contribuie si la reducerea costurilor de productie, cu un efect benefic asupra competitivitatii in ansamblu a Grupului a declarat Nicolae Rosu, director operational al TeraPlast.

Reducerea amprentei de carbon, cu perspectiva UE de a atinge neutralitatea climatica in orizontul 2050, reprezinta o preocupare strategica si pentru Grupul TeraPlast, care a implementat de-a lungul timpului diferite solutii prietenoase cu mediul, precum reciclare si folosirea materialului reciclat in produse existente, digitalizarea proceselor sau surse regenerabile de energie.

Proiectul de fata, „Infiintare capacitate noua de productie a energiei electrice din surse solare, cu instalatii de stocare integrate, pentru autoconsumul TeraPlast SA” (nr.24 din 18.08.2023) are o valoare totala de 22.565.775,35 lei, din care valoarea finantarii prin PNRR va fi de 5.452.801,20 lei. Acesta presupune instalarea unor panouri fotovoltaice monocristaline pe o structura de tip on-grid, fara injectie in retea, si integrarea unei instalatii de stocare a energiei electrice. Termenul estimat de finalizare a proiectului este 30 iunie 2024.

Noua centrala fotovoltaica va fi compusa din peste 8.000 de panouri. Concomitent, Grupul va da prioritate achizitiilor externe de energie provenite din surse regenerabile.

In ultimii 5 ani, Grupul TeraPlast a investit aproape 400 milioane de lei in proiecte care asigura extinderea capacitatilor de productie, diversificarea afacerilor si dezvoltarea durabila. In continuare, Grupul va finanta cu prioritate proiectele care accelereaza componenta de durabilitate, care cresc competitivitatea si ofera plus valoare socio-economica.

 

Despre Grupul TeraPlast

Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din centrul si sud-estul Europei. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack si Somplast. Incepand cu 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listata la Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul TRP. Actiunile companiei sunt incluse in indicele de referinta BET al Bursei de Valori Bucuresti, in indicii Small Cap si Global All Cap ai FTSE Russell, in indicii MSCI Frontier IMI (Investable Market Index) si in indicii CECE MidCap si ROTX EUR ai Bursei de Valori de la Viena. In cadrul evaluarii Vektor in baza a 12 criterii privind guvernanta corporativa si comunicarea cu investitorii, efectuata de ARIR, TeraPlast a obtinut nota maxima, 10, pentru al patrulea an consecutiv.

PNRR sustine tranzitia verde a industriei romanesti contribuind la aportul unor beneficii semnificative pe termen lung in dezvoltarea afacerii TeraPlast cu amprenta aproape zero carbon pana in 2030. Sansa unica pentru Romania de a se concentra pe dezvoltare durabila, locuri de munca de calitate si convergenta cu economiile dezvoltate ale UE, prin absorbtia celor 29,2 miliarde de euro din PNRR.

 

 

Detalii de contact

Alexandra Sica

Tel: +4 0741 270 439

Email: investor.relations@teraplast.ro

 

 

 

 

 

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.

 



 Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.