sâmbătă | 25 mai, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Initiativa Organizatiei Natiunilor Unite Sustainable Stock Exchanges

In martie 2015, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a devenit bursa de valori partenera a initiativei Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) Sustainable Stock Exchanges (SEE). Initiativa SEE a fost lansata de Secretarul general al ONU Ban Ki-moon in anul 2009. Este o platforma de invatare peer-to-peer pentru a explora modul in care bursele de valori, in colaborare cu investitorii, reglementatorii si companiile, pot intari transparenta corporativa - si in cele din urma cum pot performa in ceea ce priveste probleme legate de mediu, probleme sociale si de guvernanta corporativa, dar si cum sa incurajeze investitiile durabile. Initiativa este sprijinita de Principiile sustinute de ONU pentru Investitii Responsabile, Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare, Initiativa Financiara a Programului de Mediu al Natiunilor Unite si ONU Global Compact.

BVB a fost al 19-lea membru care s-a alaturat acestei initiative globale si a patra bursa europeana alaturi de Deutsche Borse, London Stock Exchange si Warsaw Stock Exchange.

In calitatea de partener al initiative SSE, BVB se angajeaza sa indeplineasca urmatoarele tinte:

  • Implementarea Codului de Guvernanta Corporativa,
  • Introducerea indicelui de guvernanta corporative,
  • Implicarea in anumite actiuni si proiecte derulate de initiativa ONU SSE in acest an alaturi de celelalte burse de valori partenere.

Prin intermediul participarii la initiativa ONU SSE, BVB intentioneaza sa isi consolideze angajamentul de a crea un mediu durabil si transparent pentru toti stakeholder-ii, precum si de a participa la forumuri globale și proiecte derulate in diverse tari, pentru a discuta cele mai bune practici si de a invata de la bursele partenere, precum si ceilalti stakeholder-i.

Raportarea Sustenabilitatii la BVB

Bursa de Valori Bucuresti, in calitate de companie listata, intocmeste o Raportare Anuala in privinta Mediului Inconjurator si cel Social, ca parte a Rapoartelor anuale consolidate ale administratorilor BVB, disponibile aici.
Raportarea privind Mediul Incojurator si cel Social se realizeaza in baza Politicii BERD privind mediul inconjurator si cel social.

In 6 septembrie 2022, BVB publica primul raport individual de sustenabilitate, ESG Update, disponibil aici.