sâmbătă | 20 aprilie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Stiri Piata


OMV PETROM S.A. - SNP

Cea mai mare achizitie de proiecte verzi din Romania

Data Publicare: 03.01.2024 8:40:15

Cod IRIS: DB67E

OMV Petrom semneaza cea mai mare achizitie de proiecte verzi din Romania

 

   OMV Petrom va achizitiona 50% din cel mai mare portofoliu de proiecte de energie eoliana din Romania

   OMV Petrom va achizitiona integral o afacere de mobilitate electrica si va deveni cel mai mare jucator din Romania

 

OMV Petrom, cea mai mare companie integrata de energie din sud-estul Europei, va achizitiona de la RNV Infrastructure un pachet de 50% din actiunile Electrocentrale Borzesti, care detine proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, din care 950 MW eolian si 50 MW fotovoltaic. Proiectele vor fi dezvoltate, construite si operate in parteneriat cu RNV Infrastructure.

Mai mult, OMV Petrom va achizitiona integral Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari retele de incarcare pentru vehicule electrice din Romania, cu peste 400 de  puncte de incarcare in Romania, cu perspective de crestere la aproximativ 650 pana in 2026.

Prin acest parteneriat nou format, OMV Petrom impreuna cu Renovatio planifica sa investeasca, pana in 2027, circa 1,3 miliarde euro, inclusiv finantare bancara, in surse regenerabile in Romania. Contributia OMV Petrom pentru achizitia si constructia acestor proiecte este estimata la pana la 350 milioane euro.

Finalizarea tranzactiilor este prognozata sa aiba loc in prima parte a anului 2024, dupa indeplinirea anumitor conditii.

Christina Verchere, Director General OMV Petrom: „Ne bucura parteneriatul cu Renovatio. Cu aceste tranzactii progresam semnificativ spre construirea unui portofoliu puternic si diversificat de proiecte regenerabile. Ambitia noastra este sa ne mentinem pozitia de lider in domeniul energiei in sud-estul Europei, transformand in acelasi timp afacerea pentru un viitor cu emisii reduse de carbon.”

Aurel Arion – Director General Renovatio: “Inca de la inceputurile sale, Renovatio a tintit catre un viitor mai curat si resurse utilizate eficient. Suntem incantati de intrarea in parteneriat cu OMV Petrom pentru a construi aproximativ 1 GW in proiecte care vor livra energie verde in Romania si pentru a continua dezvoltarea sustenabila a serviciilor de mobilitate electrica. Suntem increzatori ca impreuna, prin combinarea punctelor forte si valorilor noastre, vom contribui la atingerea obiectivelor Pactului Verde European, precum si a unui mediu mai sanatos pentru industrie si comunitate.” 

Prin achizitionarea a 50% din cel mai mare portofoliu de proiecte eoliene din Romania, OMV Petrom completeaza portofoliul existent de proiecte fotovoltaice de 1 GW. Parcul fotovoltaic si cele patru parcuri eoliene vor fi construite in zona de nord-est a Romaniei. Conform estimarilor actuale, parcul fotovoltaic ar trebui sa furnizeze energie electrica sistemului energetic national de la inceputul anului 2024, in timp ce parcurile eoliene sunt estimate sa inceapa treptat productia intre 2025-2027. Proiectelor li s-a acordat deja acces la reteaua nationala de transport a energiei electrice.

Odata cu achizitionarea a 100% din actiunile Renovatio Asset Management, OMV Petrom va deveni cel mai mare jucator in domeniul mobilitatii electrice din Romania, adaugand peste 400 de puncte de incarcare noi la reteaua existenta. La sfarsitul anului 2023, reteaua regionala OMV Petrom numara aproximativ 270 de puncte de incarcare instalate, inclusiv prin parteneriate. Dezvoltarea retelei de mobilitate electrica se adauga eforturilor companiei de a contribui la decarbonarea transportului in Romania si in regiune.

 

Despre Renovatio

Renovatio este un proprietar de active de infrastructura, manager si dezvoltator in sectorul energiei regenerabile.

Operand de peste 20 de ani de-a lungul intregului lant valoric si ciclu de viata al proiectelor regenerabile, Renovatio a acumulat expertiza extinsa in dezvoltarea, ingineria, achizitiile si gestionarea operationala a activelor eoliene si fotovoltaice si are un istoric solid de dezvoltare de proiecte de succes (+3.000 MW de proiecte eoliene si +800 MW de proiecte fotovoltaice) in Romania si pe alte piete emergente.

Renovatio a fost prima companie care a dezvoltat si este proprietarul celei mai mari retele de statii de incarcare a vehiculelor electrice din Romania.

 

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie integrata de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep in 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere cu amanuntul, Grupul este prezent in Romania si in tarile invecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinarii, sub doua branduri OMV si Petrom.

OMV Petrom este o companie in care actionarii romani detin peste 42% din actiuni (din care statul roman, prin Ministerul Energiei, detine 20,7%, iar 21,7% sunt detinute de fondurile de pensii din Romania, la care se adauga aproape 500.000 de investitori individuali si alte entitati romanesti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,2% din actiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt detinute de alti investitori straini. Din totalul actiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 39 miliarde de euro reprezentand taxe, impozite si dividende platite in perioada 2005 - 2022. In aceeasi perioada, compania a investit aproximativ 17 miliarde de euro. In anul 2022 impozitele platite de OMV Petrom au asigurat 7% din veniturile fiscale ale Romaniei.

Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. In perioada 2007 - 2022, compania a alocat circa 120 milioane de euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom si-a anuntat sprijinul pentru recomandarile emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informatiilor financiare referitoare la schimbarile climatice privind riscurile si oportunitatile asociate schimbarilor climatice. OMV Petrom raporteaza anual progresul realizat in ceea ce priveste implementarea acestor recomandari.

 

Contact:

OMV Petrom Relatia cu Investitorii

Tel: +40 372 161930, Fax: +40 372 868518
e-mail:
investor.relations.petrom@petrom.com

  Print

Informatii furnizate prin IRIS, platforma de stiri a Bursei de Valori Bucuresti.

______________________

Bursa de Valori Bucuresti ("BVB") nu este responsabila de continutul acestui Raport. Emitentii ale caror instrumente financiare sunt tranzactionate pe pietele administrate de catre BVB au obligatia de a intocmi Rapoarte in conformitate cu prevederile legale si regulamentare incidente. BVB publica aceste Rapoarte in calitate de administrator al acestor piete, desemnat de catre ASF. In situatia in care, pentru informarea corespunzatoare a investitorilor, sunt publicate Rapoarte semnate de persoane diferite, sau cu informatii divergente, responsabilitatea juridica revine in totalitate semnatarilor respectivelor Rapoarte. BVB isi declina orice obligatie sau raspundere fata de emitenti sau terte parti, cu privire la realitatea, integralitatea si exactitatea informatiilor furnizate de catre acestia si distribuite de catre BVB. Utilizatorii website-ului au responsabilitatea de a verifica continutul rapoartelor. Orice raport (inclusiv orice prospect) care se adreseaza exclusiv unor persoane/tari specificate in acesta nu trebuie luate in considerare de catre persoanele / in tarile excluse. Termenii si conditiile, inclusiv restrictiile de utilizare si redistributie se aplica.


©2016 Bursa de Valori Bucuresti. Toate drepturile rezervate.