Obligatiuni
Spre deosebire de actiuni care presupun o participare la capitalul social al companiei respective, obligatiunile reprezinta un imprumut acordat companiei, pentru un anumit timp prestabilit, la o dobanda fixa sau variabila, cunoscuta la momentul emiterii obligatiunilor.
In general, obligatiunile emise de companii sunt pentru finantare, ca alternativa la imprumutul bancar sau la atragerea de fonduri de la actionari prin intermediul unei majorari de capital. Obligatiuni emise de companii sunt denumite corporative. Emitentii de obligatiuni pot fi si institutii ale administratiei publice centrale sau locale (de exemplu, titluri de stat cu diverse maturitati sau obligatiuni municipale emise de primarii si consilii judetene). In cazul obligatiunilor emise de administratiile publice centrale si locale riscul este mai mic fata de obligatiunile corporative. Riscul este determinat in principal pe baza capacitatii emitentului de a rambursa imprumutul la scadenta.
In schimbul fondurilor obtinute in urma obligatiunilor emise, institutiile si companiile platesc periodic o dobanda, denumita cupon. Dobanda poate fi fixa, pe perioada de viata a titlurilor, sau variabila, urmand a fi calculata si anuntata periodic. Suma imprumutata poate fi rambursata in mai multe etape pe parcursul duratei de viata a obligatiunilor sau la scadenta.
Investitorii in obligatiuni pot sa pastreze titlurile pana la scadenta si sa incaseze dobanda si capitalul imprumutat, sau sa le vanda prin intermediul bursei.