miercuri | 09 octombrie, 2024 |
Starea pietei: INCHISA

Unitati de fond

Unitatile de fond reprezinta detineri de capital in activul net al unui fond de investitii (fond mutual). Un fond de investitii este un organism de plasament colectiv (OPC) care investeste pe piata de capital si/sau pe piata monetara banii mai multor investitori, cu scopul de a genera castiguri pentru investitorii respectivi.

Fondurile de investitii sunt administrate de catre societati de administrare a investitiilor (SAI), care stabilesc si pun in aplicare strategia de investitie. Astfel, investitorii deleaga administrarea investitiilor catre un administrator profesionist.

In functie de politica de investitii asumata, fondul poate investi in orice tip de instrumente financiare – precum actiuni, obligatiuni, depozite bancare, instrumente financiare derivate, valute, bilete la ordin, etc – sau in diferite combinatii intre respectivele instrumente, dar pot realiza si investitii in active imobiliare precum spatii comerciale sau de birouri, terenuri sau alte categorii de active.

In functie de combinatia de active in care investeste, ceea ce determina riscul fondului si potentialele castiguri, fondurile pot fi:

  • fonduri de actiuni, cu investitii preponderent in actiuni
  • fonduri de obligatiuni, cu investitii preponderent in obligatiuni
  • fonduri monetare, cu investitii preponderent in instrumente de trezorerie si depozite bancare
  • fonduri mixte, cu investitii echilibrate, in mai multe categorii de instrumente.

Unitatile de fond tranzactionate pe bursa sunt asimilabile actiunilor, insa riscul asociat acestui tip de instrumente este mai mic decat in cazul actiunilor datorita diversificarii. Prin investirea in mai multe actiuni sau in mai multe tipuri de active se obtine diminuarea riscului asociat acestor instrumente.

Exchange Traded Funds (ETF)

ETF-urile, denumire derivata de la Exchange Traded Funds, reprezinta un tip de unitati de fond. Majoritatea ETF-urilor urmaresc structura unui indice bursier, de actiuni sau obligatiuni. ETF-urile servesc investitorilor care vor ca performanta investitiei sa evolueze in acelasi mod si timp cu trendul pietei.

ETF-urile sunt utile celor care vor sa investeasca pe piata de capital, dar nu au cunostintele necesare pentru construirea unui portofoliu propriu sau nu au timpul necesar sa analizeze si sa administreze componentele indicelui replicat de fond.

Acest instrument financiar poate fi utilizat si de investitorii care urmaresc o expunere diversificata si rapida pe actiunile din indice, dar nu au capitaluri suficiente pentru construirea unui portofoliu atat de variat. Investind intr-un ETF, cu o suma relativ mica se poate replica o performanta care ar fi necesitat alocarea unei sume substantial mai mari pentru achizitionarea individuala a componentelor indicelui urmarit.

ETF-urile se tranzactioneaza in mod similar actiunilor. Astfel, un investitor poate cumpara si vinde ETF-uri pe parcursul sedintei de tranzactionare, la valoarea de piata a ETF-ului, utilizand serviciile unui intermediar autorizat.

Primul ETF listat la BVB, ETF BET Tradeville, este un fond de investitii care urmareste evolutia indicelui celor mai lichide 10 companii de pe bursa, BET.

Ghidul investitorului in ETF

Descarca

Alege un intermediar

Aflati mai multe

Contact BVB

Informatii generale

bvb@bvb.ro

Informatii actiunea BVB

ir@bvb.ro